Project Re-start

  • Doelgroep: Jeugd/jongeren 12 t/m 16 jaar
  • Intake: Profiel opstellen; gedragsproblematiek, verkeerde omgeving, neiging ontsporing
  • Max aantal per groep: 8
  • Duur: 3 maanden, 12 sessies, 1 x per week

 

Knelpunt
De enorme toename van agressie en geweld onder de jongeren. Deze toename is meer dan verdubbeld de afgelopen 2 jaar en nog steeds stijgende. De huidige zorginstellingen en justitie kunnen het niet overzien en zoeken naar preventie mogelijkheden.

Drijfveren
De reden dat we dit project hebben ontwikkeld is de enorme toename van geweld en agressie in de groep jongeren tussen de 12 en 20 jaar. Wij beleven dit dagelijks in onze werkomgeving en zien dan ook de afschuwelijke gevolgen van deze toename. Wij merken ook op dat gebrek aan empathie en waarden voor leven daarin een grote rol spelen. Daarnaast groepsdruk en het niet inzien en begrijpen wat agressie en geweld is en met iemand kan doen. Niet bewust zijn van de ernstige gevolgen van hun acties.

Oplossingsgericht handelen
Een no-nonsens krachtige aanpak, aandacht voor het individu en groepsgerichte trainingen binnen een veilige setting en omgeving. De meeste winst en ontwikkeling kunnen we bewerkstelligen in de leeftijd 12 t/m 16 jaar. Rond pubertijd en middelbare school. Met deze groep jongeren kunnen we nog preventief aan de slag. Immers voorkomen is beter dan genezen.

Project Re-start in vogelvlucht

Fase 1
Na een kennismaking met elkaar vertellen de docenten hun levenspad. De dingen waar ze tegenaan liepen en wat voor invloed dat op hen had.

Onderwerpen als;

  • Strenge opvoeding
  • Kansarme omgeving
  • Gevoel benadeeld te worden
  • Verkeerde vrienden

Interactief met de deelnemers

  • In wat voor mate beïnvloed hun omgeving zich op henzelf.
  • Hebben ze hier zelf grip op?

Omzetten van mindset

De deelnemers inzicht geven in bepaalde keuzes en waarom.

Onderwerpen als;

  • Docent deelt zijn ervaring
  • Keuze om weg te gaan uit oude omgeving
  • Defensie ( structuur, gelijkheid )

Interactief met de deelnemers

Hoe zien de kandidaten geweld en wat is hun beleving en gevoel bij geweld.

  • Wat is geweld?
  • Waarom gebruikt iemand geweld?
  • Docent vertelt zijn ervaring bij zowel defensie als politie. Slachtoffers, geweldplegers, naaste.
  • Short term thinking causes long term problems ( handelen vanuit een emotie, bewijsdrang, impuls, gevolgen op de lange termijn )

 Fase 2

Praktijk en beleving

(onderzoeken, ondervinden, verdiepen, verbinden, inzichten, gedragsverandering)

Fysieke en mentale weerbaarheid en exposure.

Doormiddel van rollenspellen het leren van ontwapeningstechnieken, communicatie en omgaan met druk en stress. Beleven wat geweld met jou en iemand anders kan doen. Een ander inzicht krijgen mbt wapens en gebruik. Communicatie en houding aanleren tbv voorkomen is beter dan genezen. Door intense training onder hoge druk  gaan de deelnemers een diepere verbinding aan met de elkaar. Het geeft een beter inzicht over echte vriendschap en vertrouwen. Daarnaast krijgen zelfvertrouwen en veerkracht een enorme boost waardoor de deelnemer sterker in zijn schoenen gaat staan en betere en zelfstandige keuzes durft te maken.

  • Communicatie
  • Houding

Belangrijke aandachtspunten zijn de 4 E’s (ego, emotieregulatie, exposure en empathie) die centraal staan bij onze aanpak.

Ego: De kleine stem in je hoofd, de bron van veel stress, zorg en lijden. Wie te veel bezig is met zijn eigen ego verliest het contact met anderen. Dit gaat ten koste van het empatisch vermogen. Tijdens de aanpak komt de deelnemer zijn eigen ego tegen en leert hiermee om te gaan.

Emotieregulatie: Handelen onder hoge druk en stress kan alleen als je weet hoe je jouw emoties onder controle kan houden. Vertrouwen in eigen lichaam en kunnen komt ten goede van  emotieregulatie in situaties waar dit nodig is.

Exposure: De deelnemers worden  blootgesteld aan dat wat angst oproept met als doel het overwinnen van deze angst. Dit helpt onder andere ook met het verwerken van traumatische ervaringen.

Empathie: Door jezelf te kunnen verplaatsen in een ander en mee te leven met wat zij ervaren, verandert  eigen doen en laten. Het empathisch vermogen vergroten geeft  meer inzicht en kan escalaties voorkomen.

Fase 3

Positieve uitstroom

(verstevigen, voorbereiden, vervolgstappen, perspectief)

  • Wat heeft het de deelnemer gebracht
  • Wat zijn vervolgstappen die de deelnemer kan zetten
  • Verankering mindset

Advies, nazorg en rapportage

 

Het project Re-start team

Masidi

Opgegroeid in een van de grootste achterstandswijken in Utrecht heb ik veel dingen gezien en beleefd op het gebied van agressie en geweld die je als jongere niet zou moeten zien of beleven.

 Na een messteek incident waarbij ik zelf slachtoffer ben geweest was ik deze leefstijl zat en heb ik het roer omgegooid.  Ik heb mij gefocust op sporten en studeren en ben ik doormiddel van sport en mentalcoaching jongeren met gedragsproblematiek gaan helpen.

Inmiddels heb ik meer dan 20 jaar ervaring als jongerenwerker en ben ik ruim 15 jaar kickbokstrainer en wedstrijdcoach tot en met profniveau. Daarnaast ben ik ook gecertificeerd KALAH system instructeur en assistent docent strategische communicatie. Ik ben bij veel projecten betrokken geweest als het gaat om pesten, agressie, communicatie en risico-jongeren.

Als er iets is wat ik geleerd heb van al mijn ervaringen is dat je alles kan bereiken met de juist instelling en focus.

“IT’S ALL MINDSET!”

David

Ik kom uit een ondernemers familie waar hard werken de norm is. Het bracht mij doorzettingsvermogen en leerde mij dat stabiliteit en structuur belangrijk zijn in het leven.

 12 jaar geleden ben ik gestart met Krav maga niet alleen voor een stuk zelfvertrouwen maar ik zag ook de maatschappij veranderen mbt agressie en geweld. Inmiddels ben ik tot en met niveau G Krav maga gecertificeerd en heb hier ook les in gegeven.

Een aantal jaren geleden ben ik bekend geraakt met het Kalah syteem. Het niveau van realisme sprak mij enorm aan. Ik heb mijn KALAH sytem instructeurs opleiding met succes afgerond. Wat ik van mijn ervaringen geleerd heb is dat niets vanzelf komt en dat je 100% voor je doelen moet gaan.

“ER IS GEEN LIFT NAAR SUCCES, JE ZULT ELKE TREDE VAN DE TRAP MOETEN NEMEN!”

Jersey

Voormalig militair bij defensie, veteraan en nu werkzaam als surveillance hondengeleider bij de politie.

 

In de 21 jaar die ik werkzaam ben binnen de politie heb ik diverse functies bekleed waaronder recherche, noodhulp, horecateam en de mobiele eenheid. Sinds 11 jaar ben ik surveillance hondengeleider en vaktrainer levensverlengend handelen politie.

Vanuit mijn huidige functie ondersteun ik collega’s bij meldingen waarbij geweld is dan wel verwacht wordt.
Geweld is altijd een rode draad geweest binnen de onderdelen waar ik werkzaam ben geweest. Door mijn ervaring weet ik wat geweld is en wat het teweegbrengt bij zowel slachtoffer, geweldpleger en de naaste van beiden partijen. Doordat ik zelf in mijn jeugd in een kansarme omgeving opgroeide weet ik wat de tegenslagen en de obstakels zijn die op je pad kunnen komen.

“SHORT TERM THINKING CAUSES LONG TERM PROBLEMS” 

Wilt u meer weten over onze aanpak
en de inhoud van dit project

Hadrianussingel 33A
6642 AH Beuningen

Contact Us
Tel : +31 (0) 628122834

Email : Info@iamwebsite.nl